14 Jun

2023. június 13-án Luxembourgban került sor az Európai Unió egészségügyi minisztereinek (EPSCO) tanácsülésére. Az ülést Jakos Forssmed svéd szociális és egészségügyi minisztere vezette, az Európai Bizottságot Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos képviselte. Magyarország képviseletében Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szólalt fel.


Takács Péter elmondta, hogy Magyarország üdvözli a régóta várt uniós gyógyszercsomagot, amellyel kapcsolatban alapvető elvárásunk, hogy járuljon hozzá a gyógyszerpiac kiegyensúlyozottabbá tételéhez. Új megközelítésre van szükségünk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megválaszthassuk az egészségügyi költségvetésünkből finanszírozható gyógyszereket.


Megfizethető gyógyszerekre van szükségünk, és ez nem valósulhat meg a generikumok és biohasonló gyógyszerek időben történő bevezetése nélkül. Mindemelett megfelelő hangsúlyt kell helyezni az innováció támogatására és az ehhez kapcsolódó olyan tevékenységekre, mint a klinikai vizsgálatok. A gyógyszerhiányhoz kapcsolódó javaslati elemek kapcsán az államtitkár aláhúzta, hogy a gyógyszercsomag ugyan jó felvetéseket tartalmaz, de biztonságos gyógyszerellátás erős európai gyártási, és különösen hatóanyag-gyártási kapacitások nélkül nem létezhet. Éppen ezért ezen a téren további fellépést várunk a Bizottság részéről. Az európai hatóanyag-gyártás megerősítésében Magyarország is aktívan részt tud venni. Az ülésen több tagállam aláhúzta, hogy fontos, hogy a bizottsági javaslat ne veszélyeztesse az uniós gyógyszeripar versenyképességét, és többen aggályaiknak adtak hangot a befektetési környezet esetleges romlása miatt. Más tagállamok ugyanakkor üdvözötlék, hogy az innovációt támogató ösztönzők sokkal inkább feltételekhez kötötten érvényesülnének elősegítve az ellátórendszer-fenntarthatóbb finanszírozását.

Az EPSCO Tanács elfogadta az antimikrobiális rezisztenciáról szóló tanácsi ajánlásokat, jóváhagyták az európai egészégügyi adattérről szóló rendelettervezethez és az emberi eredetű anyagokról szóló rendelettervezethez kapcsolódó előrehaladási jelentéseket, valamint az Európai Gyógyszerügynökség részére fizetendő díjakról szóló rendelet általános megközelítését.

A tanácsülésen Takács Péter kétoldalú megbeszéléseket folytatott Hristo Hinkov bolgár miniszterrel, Vlastimil Válek cseh és Orazio Schilaci olasz egészségügyi miniszterrel, valamint Alexandru Florin Rogobete román egészségügyi államtitkárral.