1 Dec

Magyarország a magyarországi zsidó közösségek képviselőivel konzultálva az év végéig nemzeti stratégiát dolgoz ki – jelentette ki többek között a magyar delegációt vezető Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a szakpolitikai viták keretében, az EU rasszizmus elleni cselekvési terve kapcsán.


Hozzátette: a rasszizmus elleni nemzeti stratégia kidolgozása szintén folyamatban van, és a kormányzat elkötelezettségét mutatja a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia 2030 elfogadása is. A szociális beruházásokról szóló vita keretében magyar részről kifejezésre jutott egyetértésünk a szociális befektetések potenciális gazdaságösztönző és költségvetési fenntarthatóságot támogató szerepével, azonban az érintett napirendi pont keretében tárgyalt EMCO-SPC közös jelentéssel kapcsolatos aggályainknak hangot adtunk és külön nyilatkozatot is tettünk. A zöld kollektív tárgyalásokról szóló vita során Fülöp Attila többek között kiemelte, hogy a zöld átmenet fontosságát is szem előtt tartva a jelenlegi uniós programozási időszakban a magyar kormány jelentős forrásokat biztosít a szociális partnerek erőforrásainak növelésére.

A Tanács az Európai Fogyatékossági Kártya és az Európai Parkolási Kártya bevezetésére irányuló irányelvtervezettel kapcsolatban elfogadásra került az Európai Parlamenttel való egyeztetéshez utat nyitó általános megközelítést. A Tanács szintén jóváhagyta a Foglalkoztatási Bizottság és a Szociális Védelmi Bizottság kulcsfontosságú üzeneteit a klímasemlegességre való méltányos áttérés biztosításáról szóló ajánlás végrehajtásával kapcsolatban. A Tanács emellett következtetéseket hagyott jóvá a munkahelyi demokráciáról, a gondozási szolgáltatások személyközpontú megközelítéséről, az Európai Számvevőszék különjelentéséről a fogyatékossággal élők helyzetét illetően, illetve a szociális biztonsági koordináció digitalizációjáról.

Mindezeken túl a miniszterek tájékoztatást kaptak a tárgyalások jelenlegi állásáról az egyenlőséggel foglalkozó szervekre vonatkozó előírásokról szóló irányelvek, a platformokról szóló irányelv, az európai népességstatisztikáról szóló rendelet, valamint a munkavállalók ólommal és szervetlen vegyületeivel szembeni védelméről szóló irányelvtervezetek kapcsán. Az elnökség emellett beszámolt az esélyegyenlőségi miniszterek november 23-24-ei pamplonai informális találkozójáról és a készségek európai évéről is. Az elnökség szintén tájékoztatta a minisztereket a szociális biztonsági rendszerek kordinációjáról szóló rendeletek felülvizsgálatának jelenlegi állásáról, valamint az elnökségi eseményekről. A Bizottság tájékoztatást adott az ukrajnai események aktuális helyzetéről, a tehetségekre vonatkozó mobilitási csomagról, valamint éves munkaprogramjáról, a soron következő belga elnökség pedig a tervezett munkaprogramjáról.