28 Nov

Az ülésen Gernot Blümel osztrák miniszter ismertette a következő, 2021-2027-es Kreatív Európa programra vonatkozó javaslat tárgyalásáról készült jelentést. Ezt követően a Tanács elfogadta a 2019-2022-es időszakra vonatkozó Kulturális Munkatervet.

Az audiovizuális szakpolitika területén született egy mérföldkőnek számító dokumentum az európai tartalmaknak a digitális gazdaságban való erősítéséről. A javaslat egyfajta politikai agendaként szolgál és megmutatja, hogy az EU-nak és a tagállamoknak mit kell tenniük a jövőben a kulturális, audiovizuális szektor és a média felvirágoztatása érdekében.

Az ülés egyik kiemelkedő jelentőségű témája az álhírek terjedésének kezelése: az európai médiakörnyezet előtt álló kihívások volt. Fekete Péter felszólalásában hangsúlyozta, hogy az online tér egy folyamatosan változó, fejlődő környezet, ezért fontos a szabályozás rugalmassága. Az ön– vagy a társszabályozás során, a hatóságnak kiemelkedő jelentősége van a magatartási kódexek jogszerűségének és hatékonyságának biztosításában. A Tanács délutáni sport ülésszakán a miniszterek megállapodtak a sport társadalmi-gazdasági előnyeiről szóló következtetés tartalmában. A következtetés a tagállamok, az Európai Bizottság és a sportmozgalmak számára is fontos célkitűzéseket tartalmaz.

Ezt követően a miniszterek eszmecserét folytattak a nagyszabású sporteseményekről, mint az innováció ösztönzőiről. A magyar delegáltak egyetértettek azzal, hogy a főbb sportesemények hozzájárulása a sportban megjelenő innovációhoz vitathatatlan, valamint ismertették ennek egyik sikeres példáját, a Magyarországon megrendezett 2017. évi FINA Úszó Világbajnokságot. Hivatalos ebéden a miniszterek arról folytattak egyeztetést, hogy milyen kihívások és lehetőségek rejlenek a főbb sportesemények megrendezésében. Magyarország számára is kiemelten fontos a gazdasági növekedés, amely előmozdításához egyes sportesemények rendezése nagymértékben hozzájárul. 2019-ben Budapest elnyerte az Európa Sport Fővárosa címet, így számos sportesemény, többek között az Asztalitenisz VB, a Kajak-kenu VB, valamint az Öttusa VB is megrendezésre kerül hazánkban.

(EMMI)