14 Jun

Az Európai Szemeszter ismét az EPSCO keretében folytatott politikai viták középpontjában állt, a miniszterek a tavaszi csomagról és a szociális konvergencia keretrendszer jövőjéről tárgyaltak, amelynek során számos tagállam, közöttük Magyarország is aggályainak adott hangot.

Általános megközelítést fogadtak el a miniszterek – és egybe a Tanács elnökségének felhatalmazást adtak az intézményközi tárgyalások megkezdésére – a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvjavaslat tárgyában. A közös álláspont kialakítása számos tagállam kompromisszumaként született meg. A szöveggel szembeni csalódottságukat a szigorúbb szabályozást kívánó tagállamok nyilatkozatban is kifejeztek csakúgy, mint néhány megengedőbb szabályozást szorgalmazó tagállam a javaslat szabályainak általuk elfogadott értelmezését.


A Tanács általános megközelítést fogadott el az esélyegyenlőségi testületekre vonatkozó két irányelv-tervezetre vonatkozóan, amelyek célja az egyenlőséggel foglalkozó szervek működésének megerősítése az EU-ban uniós szintű minimumkövetelmények felállításával többek között olyan kulcsfontosságú területen, mint a megkülönböztetés elleni küzdelemmel kapcsolatos hatáskörök bővítése, függetlenségük és a rendelkezésre álló források megerősítése tekintetében. Magyarország támogatta az általános megközelítés elérését mindkét irányelv-tervezetre vonatkozóan.

Miután tudomásul vették az egyenlő bánásmódról szóló irányelv-tervezettel kapcsolatos előrehaladási jelentést, a miniszterek irányadó vitát folytattak a javaslatot érintő tárgyalások során kialakult patthelyzet feloldásához szükséges lehetséges lépésekről. Magyarország hangsúlyozta a közös uniós antidiszkriminációs jogszabályi keret megerősítésének fontosságát, ugyanakkor kiemelte, hogy folytatni kell a közös munkát egy kiegyensúlyozott, valamennyi tagállam számára elfogadható kompromisszum megtalálása érdekében. 

A miniszterek egyhangúan támogatták az az ólomra, annak szervetlen vegyületeire és adiizocianátokra vonatkozó határértékek tekintetében javasolt irányelv általános megközelítését, ezzel erős mandátumot adva a Tanács elnökségének az intézményközi tárgyalásokban a tagállamok álláspontjának képviseletére. A tagállamok miniszterei szintén egyhangúsággal fogadták el a szociális párbeszéd uniós megerősítéséről.

A Tanács következtetéseket fogadott el a nemek közötti egyenlőség szempontjának a szakpolitikákban, programokban és költségvetésekben való érvényesítéséről, különös tekintettel a Helyreállítási és Ellenállóképességi Keret.

Az „egyéb” napirendi pontok között az elnökség tájékoztatta a minisztereket a szociális biztonsági koordinációs rendeletek módosítása tárgyában, valamint a munkájuk során azbeszttel kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók védelméről szóló irányelvjavaslatról folyó intézményközi tárgyalásokról is.