13 Jan

Nagy várakozás övezi az Európai Bizottság hamarosan megjelenő javaslatát a gyógyszerszabályozás felülvizsgálatára vonatkozóan. A Covid járvány kitörését követő időszak új kihívásai is fontossá teszik, hogy azokra hatékony válaszokat találjunk.


Az egyik fő kérdés, hogy hogyan tudja az EU az innovációt azon a területeken támogatni, ahol erre tényleg szükség van anélkül, hogy az veszélyeztetné a tagállami ellátórendszerek és az európai gyógyszergyártás fenntarthatóságát.

Az Európai Bizottság várhatóan 2023 elején teszi közzé jogalkotási javaslatát, ezért vélte úgy Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselete, hogy ideje van nyílt vitát lefolytatni arról, hogy hogyan lehet megfelelni a gyógyszerészeti ágazatban az elérhetőség, a hozzáférés, a megfizethetőség elvárásainak. A “Sustainable ways to support pharmaceutical innovation” címet viselő konferenciára 2023 január 12-én került sor a magyar állandó képviseleten, együttműködésben a V4 csoport elnökségét képviselő Szlovákia Állandó Képviseletével, Hollandia Állandó Képviseletével, illetve Medicines for Europe szervezettel.

A panelbeszélgetések köré szervezett viták középpontjában az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem, a gyógyszerekhez történő egyenlő hozzáférés illetve a fenntartható finanszírozás kérdései álltak.

Molnár Katalin helyettes állandó képviselő elmondta, hogy az európai egészségügyi rendszerek befogadó volta jól ismert, és ez egy olyan érték, amelyet meg kell őrizni. Meg kell találni az egyensúlyt azáltal, hogy a betöltetlen egészségügyi szükségleteket helyesen beazonosítjuk és minden lehetséges forrást felszabadítunk a gyógyszerekhez való hozzáférés kiterjesztésére. Emellett szem előtt kell tartanunk, hogy a globális gyógyszergyártásban az értékláncok rendkívül sérülékennyé váltak, ezért olyan szabályozásra van szükség, amely támogatja az európai gyógyszergyártást és stabilizálja a forgalmazási csatornákat.

Az eseményen mintegy száz fős hallgatóság vett részt, és a felszólalók között megtalálhattuk az Európai Bizottság az Európai Parlement, az állandó képviseletek, a tagállami egészségügyi hatóságok, a betegszervezetek, a társadalombiztosítók és az ipari szervezetek képviselőit.