1 Dec

2023. november 30-án Brüsszelben került sor az Európai Unió egészségügyi minisztereinek (EPSCO) tanácsülésére. Az ülést Mónica García spanyol egészségügyi miniszter vezette, az Európai Bizottságot Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos képviselte.


A Tanácsülésen a tagállamok eszmét cseréltek arról, hogyan is lehetne megerősíteni az Európai Uniós Stratégiai autonómiáját az egészségügy terén annak érdekében, hogy rövid és hosszútávon is elkerülhetőek legyenek a gyógyszerekkel és orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos hiányok. A delegációk egyetértettek abban, hogy a Bizottság októberi gyógyszerhiány kezeléséről szóló közleményében felvázolt intézkedések előrelépést jelenthetnek az ellátásbiztonság érdekében. Magyar részről kiemeltük, hogy Magyarország szintén támogatja a közös európai fellépést, amely a tagállamok együttműködésén alapul. A magyar gyógyszerhatóság aktívan vesz részt az Európai Gyógyszerügynökség által koordinált szolidaritási, és előrejelzési mechanizmusokban, illetve továbbra is nyitott olyan közös beszerzések iránt, amely a tagállamok valós szükségleteit veszik figyelembe. Szintén utaltunk az uniós gyógyszercsomag jogszabálytervezeteire, amelyek szintén számos ellátásbiztonságot támogató intézkedést tartalmaznak.

A tanácsülésen a tagállamok elfogadták a Tanács következtetéseit a mentális egészségről. Ezt követően tájékoztatást kaptak a folyamatban lévő jogalkotási ügyekről, így az európai egészségügyi adattérről, az emberi eredetű anyagokról, az Európai Gyógyszerügynökség részére fizetendő díjakról szóló rendeletekről, illetve a pandémiás egyezmény előkészítéséről. Emellett Málta kezdeményezésére több ország – köztük Magyarország – felhívást fogalmazott meg a klímaváltozás egészségügyi következményeinek európai szintű kezelésére. A magyar delegáció utalt a 2023 júliusi WHO regionális miniszteri környezetegészségügyi konferencián elfogadott Budapest nyilatkozatra, amelyet valamennyi uniós tagállam támogatott. Belgium kezdeményezésére a tagállamok kifejezték együttműködési hajlandóságukat a sérült személyek Gázai övezetből történő evakuációja terén. A további tájékoztatási pontok keretében a miniszterek megvizsgálták az orvostechnikai szabályozás végrehajtásának állását, a COVID-19 hosszú távú következményeivel kapcsolatos ismeretek bővítési lehetőségeit, a genomika terén történő együttműködés további lépéseit, és szokásos módon tájékoztatást kaptak a spanyol elnökségi konferenciáról és a belga elnökség terveiről.

A delegációk a munkaebéden a gyermekkori elhízással kapcsolatos nemzeti fellépéseikről számoltak be, illetve kifejezték támogatásukat egy új európai cselekvési terv iránt.