11 Oct

A „Mindenki számára prioritást élvező jó mentális egészség: egy átfogó uniós megközelítés” címmel rendezett hibrid konferencia került megrendezésre a mentális egészség világnapja alkalmából. 


Az eseményen Stella Kyriakides egészségügyért felelős biztos meghívására részt vett Bidló Judit egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár, aki találkozott többek között Matild Belgium királynéjával, Stella Kyriakides biztossal, Lydia Abelával Robert Abela máltai miniszterelnök feleségével, illetve Marc Angel európai parlementi alelnökkel. .

A konferencia kiemelkedő lehetőséget biztosított a mentális egészség kérdéseinek megvitatására, és lehetőséget teremtett az EU intézményeinek, nemzeti kormányoknak, nemzetközi szervezeteknek és érdekelt feleknek a bevált gyakorlatok megosztására.

Beszédében Bidló Judit kiemelte a mentális egészséggel kapcsolatos magyarországi kihívásokat és a Nemzeti Mentális Egészség Program végrehajtásával kapcsolatos kormányzati stratégiákat és intézkedéseket. Hangsúlyozta Magyarország elkötelezettségét az EU mentális egészségügyi stratégiája iránt, illetve bemutatta a családok mentális jólétének és az egészségügyi fejlesztési irodák hálózatának erősítésére irányuló kezdeményezéseket. A helyettes államtitkár kiemelte a jövőbeli stratégiákat és a nemzetközi együttműködést, beleértve a spanyol–belga–magyar Trió Elnökséget, amely fokozottan összpontosít a mentális egészség kezdeményezéseire és stratégiáira.

A konferencia a mentális egészség előmozdításának és prioritásként kezelésének fontos lépése az Európai Unióban.