11 Oct

A Foglalkoztatási, Szociális, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi (EPSCO) Tanács 2023. október 9-ei ülésén a magyar delegációt Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár képviselte. 


A Tanács – Magyarország tartózkodása és nyilatkozattétele mellett – elfogadta a szociális gazdaság keretfeltételeinek fejlesztéséről szóló tanácsi ajánlást, további tanácsi következtetéseket fogadott el a mentális egészségről és a veszélyes munkáról, az önálló vállalkozók szociális védelméről, valamint a romák lakhatásáról. A Tanács a Szemeszter keretében jóváhagyta az Foglalkoztatási Bizottság (EMCO) valamint a Szociális Védelmi Bizottság (SPC) jelentéseit, és politikai vitát folytatott az új technológiáknak a munkára gyakorolt hatásáról, valamint az európai szociális védelmi rendszerek megerősítéséről.

Az ülést Yolanda Diaz, munkaügyekért és szociális gazdaságért felelős miniszter, Ione Belarra szociális jogokért és Agenda 2030-ért felelős miniszter, valamint José Luis Escrivá, befogadásért, szociális biztonságért és migrációért felelős miniszter felváltva elnökölte. Az Európai Bizottságot Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális jogokért, és Helena Dalli egyenlőségért felelős biztosok képviselte.