29 Nov

A spanyol elnökséget Pilar Alegría oktatási, szakképzési és sportminiszter, Sira Rego ifjúságért és gyermekkorért felelős miniszter, Ernest Urtasun kulturális miniszter és Victor Francos sportért felelős államtitkár képviselte. Az Európai Bizottságot Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnök, Iliana Ivanova asszony innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztos és Roberto Viola, DG CONNECT főigazgató képviselte.


Az oktatási miniszterek a közös európai értékek és a demokratikus állampolgárság megerősítéséről szóló tanácsi következtetéseket fogadtak el, továbbá jóváhagyták a sikeres digitális oktatást és képzést ösztönző és a digitális készségek biztosításának javításáról szóló tanácsi ajánlásokat. Politikai vitájuk középpontjában az állt, hogyan tudnának a képzési és oktatási rendszereikbe matematikai, természettudományos, műszaki, művészeti és informatikai területekre még több nőt bevonni. Az oktatási szakasz egyéb napirendi pontjai között az Európai Bizottság a digitális szolgáltatásokról szóló törvénnyel (DSA) összefüggő iskolai tanfelügyelői kezdeményezést ismertette, továbbá az ülésen az adatvédelem a digitális oktatásban és az ukrán oktatási szektornak nyújtott támogatás témája is felmerült.  Magyarországot Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár képviselte az oktatási ülésszakon.

A Tanács következtetéseket fogadott el az ifjúsági szempontok érvényesítésének előmozdításáról az Európai Unió politikai döntéshozatali folyamataiban, valamint a fiatalok mentális egészségének átfogó megközelítéséről az Európai Unióban témakörökben. A miniszterek eszmecserét folytattak a fiatalok szerepéről az EU döntéshozatali folyamataiban, amelyek hozzájárulhatnak egy előretekintő, fiatal polgárai iránt elkötelezett Európai Unió megteremtéséhez, amely figyelemmel van az olyan összetett kihívásokra, mint az éghajlati válság, a munkahelyek bizonytalansága, bizonytalan foglalkoztatási helyzet, lakhatási kérdések.   E kérdések kezelése érdekében a most meghozott vagy meg nem hozott döntések a fiatalok egész életére hatással lesznek, ezért a döntéshozók felelőssége minden szinten, hogy meghallgassák a fiatalok aggodalmait, megtalálják a megoldási lehetőségeket, és figyelembe vegyék a fiatalok véleményét és javaslatait a politikai megoldások megtervezésekor. A miniszterek megvitatták annak fontosságát is, hogy előmozdítsák a fiatalok demokratikus folyamatokban való részvételét, amely a fiatalok szerint az egyik leghatékonyabb módszere annak, hogy hallassák hangjukat. A vita során kitértek az ifjúságpolitikai szempontjaink érvényesítésére a különböző szakpolitikai kezdeményezés tervezésénél és egy uniós szintű ifjúsági teszt bevezetésének lehetőségére, annak értékelésére, hogy az egyes szakpolitikák és eszközök milyen hatással lehetnek a fiatalokra. Magyarországot a Tanács ifjúsági ülésszakán Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár képviselte.

A trió elnökség tagjaként az Európai Ifjúsági Párbeszéd 10. ciklusa keretében Magyarország részt vett a fiatalok képviselőivel folytatott informális munkareggelin, megvitatva a mentális egészség jelentőségét és annak a fiatalok életére gyakorolt hatásait.

A kulturális és audiovizuális kérdéseket illetően a miniszterek következtetéseket fogadtak el az európai videojáték-ágazat kulturális és kreatív dimenziójának erősítéséről, majd eredményes szakpolitikai vitát folytattak a művészek és más kulturális szakemberek munkakörülményeinek javításáról. Az Egyéb napirendi pontok között szerepelt az elnökség tájékoztatója az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló rendeletjavaslattal (EMFA) kapcsolatos tárgyalások jelenlegi állásáról, valamint több tájékoztató pont a 2024-es és 2028-as Európa kulturális fővárosairól, illetve más tagállami kezdeményezésekről a kultúra terén. A kulturális ülésszakon Magyarországot Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár képviselte.

A sportért felelős miniszterek megvitatták a biztonságos környezet témáját a sportban. Egyetértettek, hogy a sport egyéni és kollektív előnyei csak az egészségügyi és biztonsági szempontok érvényesítése mellett élvezhetők. A biztonságos környezet kialakítása érdekében biztonságos sportinfrastruktúrát és sportlétesítményeket kell létrehozni, mivel a sportolás nem járhat egészségügyi és biztonsági kockázattal. A sport csak akkor járul hozzá az egészséges életmódhoz, ha nem káros az egészségre balesetek, sérülések, betegségek által. A gyerekek védelme kiemelten fontos téma volt, csakúgy, mint a fogyatékosággal élők részvételének biztosítása. A Tanács továbbá jóváhagyta a sport területén a nőkről és az egyenlőségről szóló tanácsi következtetéseket. Egyéb kérdésként a francia és a német delegáció tájékoztatást adott a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai játékok, illetve a 2024-es labdarúgó-Európabajnokság európai dimenziójáról.