21 May

Az európai parlamenti választások tétje, hogy sikerül-e megtörni a bevándorláspárti elit egyeduralmát, Magyarország ugyanis úgy gondolja, hogy szakítani kell azzal a brüsszeli politikával, amely távol helyezkedett az európaiak akaratától - jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri EU-tanács keddi ülését követően Brüsszelben.


Kijelentette, olyan vezetőkre van szükség, akik tiszteletben tartják a tagállamok akaratát, akik értik a szavazópolgárok aggodalmait és szándékait, valamint valós választ tudnak adni a felvetődő aggályokra. Olyan Európára van szükség, amelyben minden nemzet maga dönti el, hogy jövőjét a bevándorlásra vagy sikeres családpolitikára szeretné-e alapozni.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a választásokon olyan politikai térkép alakul ki az Európai Unióban, amely a kölcsönös tiszteletre, a nemzeti érdekek elfogadására épül, és ahol konstruktív vitát lehet folytatni az európaiak jövőjéről.

Aláhúzta, Magyarország szerint a migráció kezelésének jogát el kell venni a politikailag elfogult Európai Bizottságtól és a tagállamok kezébe kell helyezni. Véleménye szerint ennek érdekében a schengeni térség belügyminisztereiből álló új, migrációt kezelő tanácsi formáció létrehozására van szükség.

Helyre kell álltani az intézményi egyensúlyt az unióban, hogy az Európai Bizottság ne terjeszkedhessen túl saját hatáskörén, valamint annak érdekében az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács határozatait az uniós döntéshozatal minden szintjén tiszteletben kelljen tartani - húzta alá.

Elmondta azt is, hogy Magyarország ragaszkodik az egyhangú döntéshozatal megőrzéséhez a külpolitika területén.

"Nem fogadjuk el, hogy nemzetközi paktumokat erőltessenek ránk minősített többségű döntéshozatallal, amelyek ellentétesek nemzeti érdekeinkkel" - hangsúlyozta.

Az unió 2021-től érvényes hétéves költségvetésére vonatkozóan adott tájékoztatása szerint, Magyarország úgy gondolja, hogy a schengeni rendszer vívmányait helyre kell álltani, valamint fent kell tartani a kohéziós- és az agrárpolitikai támogatásokat, amelyek az unió és a belső piac versenyképességét biztosítják. Az uniós költségvetésben emellett megfelelő forrásokat kell biztosítani az Európába irányuló migráció megállítására.

Takács Szabolcs aláhúzta, rendkívül káros volt a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság részéről az a döntés, amely meggátolta a nyugat-balkáni térség uniós közeledését. Kijelentette: Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az elkövetkezőkben a bővítés stratégiai kérdésként jelenjen meg az unió politikai prioritásai között, amely szintén összefügg a migráció fenntartható kezelésével - tette hozzá.

Az államtitkár végezetül kiemelte, az európai parlamenti választásokon az emberek alkalmat kapnak arra, hogy elmondják véleményüket az európai integrációról, az Európai Unióról, annak elmúlt öt évéről és jövőjéről egyaránt. Reményét fejezte ki, hogy az emberek világosan elmondják véleményüket egyebek mellett a bevándorlással és a terrorizmussal összefüggő problémákról, hogy felelős döntést hoznak a kontinens jövőbeni etnikai összetételéről.

(MTI)