22 Nov

Az agrárminiszterek november 20-i, brüsszeli találkozójuk alkalmával többek között a vidéki térségekkel, az uniós gazdálkodók helyzetével, illetve erdészettel kapcsolatos kéréseket vitattak meg.


Az EU vidéki térségeinek hosszú távú jövőképéről szóló következtetéseket egyhangúan támogatták a Miniszterek. Nagy István miniszter kiemelte, hogy a mezőgazdaság szerepe elvitathatatlan az élelmezésbiztonságban, a foglalkoztatásban és a fenntarthatóságban, illetve Európa természeti és kulturális örökségének is alapja. Rámutatott, hogy a vidékfejlesztést nem lehet egyedül a KAP költségvetéséből finanszírozni, fontos, hogy a többi EU-s fejlesztési alap is részt vegyen benne.

Az uniós erdészet kapcsán az Európai Bizottság emlékeztetett, hogy várhatóan a héten kerül közzétételre az erdőmegfigyelésre és a stratégiai tervekre vonatkozó új uniós keretrendszer. Nagy István miniszter szerint erdeink jövője fenntartható gazdálkodást igényel.

Az erdőirtáshoz és az erdőpusztuláshoz kapcsolódó egyes áruk forgalmazására vonatkozó rendelet hatékony végrehajtása kapcsán Németország a partnerországokkal való együttműködés fontosságát hangsúlyozta.  Nagy István miniszter egyetértett a partnerség fontosságával. Mindemellett azt is fontosnak tartotta, hogy az uniós termelők és hatóságok hogyan fognak megfelelni az új rendeletnek, illetve a végrehajtás milyen hatással lesz az EU versenyképességére.

Emellett a miniszterek eszmecserét folytattak az új génkezelési technikákkal kapcsolatos rendelet tervezetről (NGT).