2 May

A miniszterek április 29-i, luxemburgi találkozójuk alkalmával többek között a mezőgazdasági ágazat jelenlegi válsághelyzetére adandó gyors és strukturális válaszokat, illetve az agrárkereskedelemmel kapcsolatos kérdéseket vitatták meg.


Az Európai Bizottság részéről Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos tájékoztatott, hogy az Európai Parlament plenáris ülése nagy többséggel támogatta a KAP alap jogi aktusok egyszerűsítésére vonatkozó módosítását, így az májusban hatályba léphet. Emlékeztetett az Európai Tanács április 18-i következtetéseire, amelyek kimondják, hogy a gazdáknak stabil és kiszámítható környezetre van szükségük, aminek érdekében a Bizottság további egyszerűsítési javaslatokon dolgozik. Nagy István miniszter úr a most elfogadott rövidtávú egyszerűsítési intézkedések mellett a közép- és hosszútávú megoldások kidolgozását is hangsúlyozta.

A kereskedelmi vonatkozású mezőgazdasági kérdések kapcsán a tagállamok általánosságban egyetértettek azzal, hogy a szabadkereskedelmi megállapodások a gazdasági növekedés fontos eszközei, azonban az eltérő ágazatok érzékenységét minden esetben figyelembe kell venni. Az EU-Ukrajna közötti kereskedelem vonatkozásában Nagy István sokkal kiegyensúlyozottabb megközelítést tartott szükségesnek, amely valamennyi tagállam érdekére tekintettel van.

A miniszterek véleménycserét folytattak továbbá a biomassza alapú gazdaság következő bizottsági munkaprogramban való hangsúlyos megjelenéséről.