14 May

Három dologra van szükség ahhoz, hogy az új Közös Agrárpolitika (KAP) az európai polgárok és az európai gazdák igényeit szolgálja: kellően ambiciózus költségvetésre, helyes szakpolitikai döntésekre és gyakorlatban végrehajtható, egyszerű szabályokra - mondta Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács május 14-i ülésén, Brüsszelben.


A magyar gazdák jövedelembiztonságának és versenyképességének megőrzéséhez elengedhetetlen a KAP források jelenlegi szinten történő megtartása. A folyamatban lévő KAP reform egyik fő kérdése az lesz, hogy milyen intézkedéseken keresztül tudjuk a lehető legegyszerűbben eljuttatni ezeket a forrásokat a magyar gazdákhoz. Az Agrárminisztérium a tárgyalások során mindent megtesz annak érdekében, hogy az olyan intézkedések, mint a SAPS rendszer keretében nyújtott területalapú kifizetések, vagy a nagy munkaerő igényű ágazatok támogatását lehetővé tevő termeléshez kötötten adható támogatások 2020 után is a magyar gazdák rendelkezésére álljanak. Ezen támogatásformák megőrzése, kiegészülve az agrárberuházásokat ösztönző vidékfejlesztési támogatásokkal nagyban hozzájárulhat a magyar agrárium további fejlődéséhez – emelte ki a tárcavezető.

Legalább ilyen fontos, hogy a lehető legegyszerűbben jussanak el a gazdákhoz az uniós források. Jelenleg még sok a kérdőjel az Európai Bizottság által javasolt új támogatáselosztási modellel kapcsolatban és a tagállamok többsége szerint további tárgyalások szükségesek ahhoz, hogy a gyakorlatban könnyen végrehajtható szabályozás kerüljön elfogadásra. Magyarország olyan új KAP elfogadásában érdekelt, amelyen keresztül a magyar gazdák pénzügyi kockázatok nélkül, egyszerűen kaphatják meg az őket megillető támogatásokat – hangsúlyozta Nagy István.

(AM Sajtóiroda)